I juli måned kom Googles nye Pagespeed opdatering, og Google selv har været ude at sige, at hastighed nu er en Ranking-faktor. Du kan med andre ord overhale konkurrencen, hvis din hjemmesides hastighed spiller (og alle de andre On-page-SEO discipliner er på plads, samt den rigtige linkprofil).

Jeg har 4 tools jeg personligt altid bruger, når jeg skal teste en hjemmesides hastighed. 4 tools som alle er gratis og som kan give dig de fejl, som gør at din hjemmeside langsom – “men hvis de alle giver det svar, hvorfor så ikke bare bruge et værktøj?” – Jo de 4 tools har forskellige fordele, men man får dem alle hvis man vælger at bruge tid på alle 4 tools, og derfor kommer langt bare via gratis systmer.

Lad os komme igang.

Google Pagespeed Insights

Link: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Google Pagespeed insights er Googles eget testværktøj. Dette værktøj er et værktøj man ikke må ignorerer, når man arbejder med hastighedsoptimering, da det er her du kan se Googles dom over, om Google syntes din hjemmeside er hurtig eller ej.

Gå ind på linket, og scan din hjemmeside. Du vil modtage en score fra 0 til 100 på både mobil og desktop. Din mobilscore er den, som betyder mest, da det er den score, som giver point i søgeresultaterne (på grund af mobile first tankegangen hos Google). Får du en meget lav score, vil Google give din URL en rød score, hvis den er OK, så får du en orange score og en god giver grøn score. Du skal op og have en score på 80/100 for at få en grøn score, og det er den du skal gå efter, da det er den som Google ser som god.

Får man ikke en grøn score, så kan man se en liste over de ting som Google siger du skal arbejde med, for at forbedre din score.

HUSK!! – Det er ikke nok bare tjekke din forside med dette system – Nej du skal tjekke hver enkelte URL på din hjemmeside, da hver side har sin egen score. 


Test my site with Google

link: https://testmysite.withgoogle.com/intl/da-dk 

Hvorfor skal vi dog bruge endnu et Google værktøj, når vi lige har fået vores score via Pagespeed Insights? – Det er fordi at Google også har lavet et pagespeed system, som alene har fokus på mobilhastighed, og her måler den din hjemmeside på en 3G forbindelse. Dette gør Google Pagespeed Insights ikke, og derfor en information, som du ikke tidligere har fået.

Med dette system får du også det antal sekunder det tager Google at indlæse din side, og dette gør du heller ikke med Pagespeed Insights.

Når du har scannet din URL igennem, så får du altså loadtiden på en 3G forbindelse. Du får en vurdering om du har en rød, orange eller grøn score, og så fortæller den dig ca. hvor mange procent der vil forlade din hjemmeside på grund af hastigheden. Det sidste her, skal man ikke tage for højtideligt.

Pingdom tools

Link: https://tools.pingdom.com/

Dette hastighedstool, har intet med Google at gøre. Du skal altså se det her som et tool der skal bruges for at tænke på sekunder, i stedet for en score som Google har givet. Pingdom tools, er et fremragende værktøj, da du her kan teste din hjemmeside fra en server, som ligger i nærheden af DK (Sverige, Stockholm), da dette giver et retvisende billede af folk som søger fra Danmark.

Pingdom tools er lige som de overstående, et tool hvor du skal scanne hver enkelt URL på din hjemmeside og få en score derpå. Du vil til hver scanning, få råd til hvordan du kan gøre din hjemmeside hurtigere, og så får du også en god oversigt over de filer, som stjæler den hurtige oplevelse.

GTmetrix

Link: https://gtmetrix.com/

Dette værktøj minder meget om overstående Pingdom tools. Dette giver dig også en score ud fra sidens hastighed, og giver dig en liste med forbedringsforslag til din hjemmeside. Det man dog skal være opmærksom på med dette tool, er at det målet fra en server, som står i Canada, hvilket kan gør at din hjemmeside vises lidt langsommere end den i virkeligheden er.

GTmetrix er godt at bruge, da det oftest kommer med nogen lidt andre forbedringforslag end Pingdom Tools, og så er det generelt bare godt at bruge mere end et system, når der skal testes, da der kan være fejl i et af de systemer der bruges. GTmetrix er gratis, men der er også en Pro-version, men personligt syntes jeg den gratis version som er der, er OK til det den skal.