Et fedt job eller et fedt visitkort


Hvad er egentlig vigtigst for dig? Verdens fedeste job, eller det fedeste visitkort? Mange har en forestillingen om, at de vil være de bedste, og en dag vil være leder af deres eget team. At du er verdens bedste til det du laver, er ikke ens betydning med, at du også er den rette leder – eller at jobbet som leder, er noget for dig.

Ens succes, er blevet et varemærke for vores personlige brand. Det er som om, at det med at have en fed titel som Head of.. leder… chef… CEO/CMO/CFO osv. er blevet noget flere og flere jagter.

Jeg har snakket med en, som valgte at skifte job, netop for at få sådan en titel. Personen var enormt dygtig til sit fag, men følte ikke at det blev værdsat. Han skiftede jobbet for at få ”en forfremmelse” og blive en af de høje herre i firmaet. 6 måneder senere fortæller han mig, at hans liv er forandret til det der er værre. Han savner håndværket, og syntes der er gået mange timer med at sidde ved et skrivebord eller et mødelokale og kommet længere væk personligt fra hans kollegaer. Det er dette her eksempel, som bare ikke må ske.

  1. At dem som er på gulvet/produktionen/specialisten ikke får den anerkendelse, som de fortjener
  2. At en person ser ledelsesstillingen, som den løsning der skal til for at få den nødvendige ros.

Selv sidder jeg i en branche, hvor vi oplever meget udskiftning af medarbejdere. At man er i samme virksomhed i mere end 4-5 år, er næsten utraditionelt. Det kan der være forskellige årsager til, men i disse dage oplever jeg tit, at dem der stifter, er nogen som øjner muligheden for en højere stilling, og oftest en lederstilling eller at man springer ud som selvstændig/freelancer.

Til tider når jeg ser på LinkedIn at en specialist har skiftet job, eller er blevet forfremmet til en lederstilling, så tænker jeg ’ej det er ikke det rigtige valg’ – alene den grund, at jeg syntes personen er for dygtige til at tage den stilling. Ja du læste rigtig – FOR DYGTIGE!

En lederstilling er i mine øjne ikke federe end en specialiststilling

Mange ser op til lederen, og det er desværre oftest dem, som får rosen, når det går godt – men også dem der får et hak i nakken, hvis det går den anden vej.

En der sidder i en lederstilling, er ikke nødvendigvis den, der er dygtigst i gruppen. Det er ham, som forhåbentlig er bedst til at lede, fordele og udvikle på teamet. Han skal i mange brancher nemlig ikke være ham, der er den bedste til håndværket og være ham der sikre det høje niveau, som teamet kan præstere. Det er tit at kvaliteten på de specialister som er en del af holdet, som sætter niveauet på de ydelser man kan tilbyde – og det er så lederen der skal sikre de rigtige rammer for, at specialisterne har det de skal bruge for at kunne præstere.

Kort fortalt. Når en virkelig dygtig håndværker eller specialist bliver leder, så mister vi kvalitet på gulvet.

Nu sidder jeg selv, som leder i et team. Det gør jeg fordi, at jeg syntes at ledelse, udvikling, strategi og salg er rigtig spændende. Jeg kommer selv med en baggrund som specialist, og har derfor også et stort kendskab til det marked, som jeg arbejder inden for. Det giver mig naturligvis nogle fordele, da jeg forstår når mine specialister gør et godt stykke arbejde, eller har udfordringer i hverdagen. Dette er en af fordelene ved, at jeg selv har haft hænderne i maskinrummet, og på den måde er det jo også en fordel, at lederen i sit team har noget erfaring derfra. Det er mindst lige så vigtigt, at vi har med en, som kan lide at have ansvaret, og kan lide de opgaver, som bliver forventet af en leder.

Når jeg snakker med folk i min branche, så er det altid de dygtige specialister, som jeg har mest respekt for. De personer som har faglig stolthed og som man kan mærke gør noget ekstra, for at vores kunder oplever en succes. De er sgu da mine superheroes i min hverdag.

Jeg gør derfor også meget ud af, at nævne mit team, når jeg er ude ved folk. Jeg vil have at rosen kommer til de rigtige personer. Det klap på skulderen, som gør at de mærker at folk værdsætter deres arbejde. Mit team skal aldrig være i tvivl om, at når de udvikler sig positivt, så gør hele teamet og derfor har vi sammen fokus på deres udvikling. Det er jo oftest deres niveau, som er gevinsten for kunden.

Klappet på skulderen skal ikke være motivationen til at tage lederstillingen

Når jeg ser en rigtig god specialist blive leder, så tænker jeg tit ØV! Ærlig talt.

Personen har helt sikkert fortjent klappet på skulderen, men har ikke fortjent, at skulle over i en rolle, hvor denne person bliver trukket mere væk fra det, som er personens spidskompetence – og det sker bare 9 ud af 10 gange, når lederrollen bliver sat på visitkortet.

Er du en specialist, som elsker at rode med tal og se optimeringsmuligheder, eller en håndværker, som elsker at stå op hver dag, for at kæle for den finish, der gør dit håndværk unikt. Så lov mig, at du forbliver i din stilling eller i hvert fald undgår en stilling hvor papirarbejde, medarbejderhåndtering, statistikker osv. ikke går ind og overtager dit arbejdsliv.

Vi har nemlig brug for dig, som kæler for detaljen. Ved godt at det med at stå til festen, og være ham med den fede titel på visitkortet kan noget. Men helt ærligt… dem som syntes at det er fedt med en høj titel, er sgu oftest dem, som har hovedet oppe i deres egen ”succes”, og hvor fedt er det, at komme med i den klub 😜

Lav det du elsker i stedet og fuck hvad andre tænker. Elsker du ledelse, så gå 100% efter ledelsesjobbet. Elsker du håndværket, så glem alt om, hvad andre tænker om dig. Du skal ikke ændre dit liv for at være en ”succes” i andres øjne.  Du skal lave det håndværk som gør dig glad.

Dem som er rigtige ledere har respekt for dit håndværk, og de ledere som ikke går op i det du laver, er jo generelt bare pisseligegyldige og har som regel et tunnelsyn for deres egen succes uanset hvad fanden du laver.

Lav det du elsker. Ens arbejde fylder meget i vores hverdag, så kig ind af, når du skal vælge din karrierevej. Hvad syntes DU er fedt, er altid mere vigtigt end hvad andre syntes.

… med andre ord. Det er meget federe, at have det fede job, end det fede visitkort. For når du tænker sådan, så har du tænkt på dig selv, og ikke valgt noget for, at andre skal blive glade på dine vegne.

,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.