Kategorier
Online Marketing

Bannerannoncering : 3 Fejl du ikke må begå når du booker på medier

Booker du bannerannoncering til din næste branding kampagne?

Branding er noget alle virksomheder har brug for, på den ene eller anden måde. Vi vil gerne vise vores virksomhed frem, og vi vil rigtig gerne ud med vores budskaber/kampagner, til specifikke målgrupper. Der er flere metoder man kan benytte, når man skal ramme sin målgruppe.  En metode mange vælger, er at booke bannerplads på diverse medier (nyhedsmedier eller blogs) – eller benytter sig af systemer såsom Adform, som er en platform, der hjælper dig med at booke dine banner ind på de medier, hvor din målgruppe er. Problemet er desværre bare, at mange gør dette uden at sætte sig kritisk overfor resultatet.

Bannerpladser kan sagtens have en værdi for din virksomhed, men tro mig – der er virkelig også mange steder, hvor du ikke får ret meget for dine pengene, selvom din bannerleverandør fortæller dig noget andet.

Dem som sidder med den type annoncer skal jo sige, at det er gået godt, for ellers risikere de jo, at du ikke kommer igen, næste gang du har en kampagne der skal i luften. Det som leverandøren oftest spiller på, er antallet af bannervisninger. Det er nemlig tit, at dine banner har fået mange visninger, men det er ikke altid ens betydning med, at din kampagne er en succes – men det kommer vi tilbage til senere i indlægget her.

Jeg har igennem min tid i marketingbranchen selv siddet og booket bannerannoncering til diverse kampagner. Jeg har erfaret meget, men særligt 3 ting vil jeg rigtig gerne dele med dig.

3 ting som gør, at din kampagne bliver mere gennemsigtig, hvilket gør at du nu selv kan se, om din bannerannoncering er en succes eller ej.

1 – Track kliks med UTM-tracking links hver eneste gang du benytter bannerannoncering

At tracke dine banners performance er alfa omega, når du skal arbejde med bannerannoncering – og hvorfor så det? Jo ser du! – Når et bureau eller booker oftest laver en løbende eller afsluttende rapport omkring din kampagne, så har de oftest særlig fokus på antallet af bannervinsinger. Disse visninger kan også give en positiv effekt på din kampagne, men oftest er det mest interesant at se, om der er nogen, som klikker på dit banner, og om dine kliks er reelle kliks eller fejlkliks. Dette kan du finde ud af ved, at du benytter dig af UTM-trackinglinks.

Når du bestiller en bannerkampagne er det vigtigt, at du selv tracker så meget, som overhovedet muligt, på dine kampagnes performance. Gør du ikke det, så har du ikke en chance for at vurdere, om din kampagne har været en succes eller ej.

Ved brug af UTM-trakcinglinks, kan du gå ind på din Google Analytics konti og finde din kampagne, hvorefter du kan se effekten af de kliks, som din bannerannonce har fået.

Husk altid at tracke på de forskellige bannerstørrelser, som du har booket til kampagnen, da du kan blive overrasket over, hvilket annoncestørrelser der performer, og hvilke der ikke gør. Oplever du en bannerstørrelse som overhovedet ikke performer, så ved du næste gang du skal køre en kampagne, at din grafiker ikke skal spilde tid på den givende størrelse.

Sådan laver du et UTM-tracking link

Lad os lege, at jeg skulle holde en sommerfest i 2020 og at jeg har til formålet lavet en landingsside på thomasgajhede.dk, hvor folk kunne tilmelde sig festen. Landingssidens URL vil se således ud: thomasgajhede.dk/sommerfest.

Jeg vil promovere festen via bannerannoncering på en hjemmeside/medie der hedder technotrolden.dk. Jeg har derfor lavet et banner til formålet, som har formatet 300×250 pixel og dette banner skal så linke til min landingsside omkring festen.

Alle de informationer som jeg gerne vil tracke på, skal jeg nu have i mit UTM-trackinglink, så jeg efterfølgende kan finde kampagnen i Google Analytics. Jeg skal derfor have:

  • Landingsside URL (linket som banneret skal indeholde)
  • Kilde – så jeg kan se, hvor mine besøgende kommer fra
  • Kampagnenavn – Så jeg kan finde den nøjagtige kampagne i Google Analytics
  • Hvilken type branding jeg laver – I dette tilfælde et banner (det kunne jo også være en email jeg gerne vil tracke på).
  • Størrelse på mit banner, så jeg kan se om mit format performer.

For at lave mit UTM-trackinlink vil jeg benytte mig af denne UTM-builder.  – resultatet vil se således ud:

UTM-tag opsæting

Website URL: Din landingssides url
Campaign Source: Navnet på annoncemediet
Campaign Medium: Hvilken annonceringstype du benytter (banner, mail, osv)
Campaign Name: Navnet på din kampagne
Campaign Content: Bruges hvis du har flere annoncer. – bla. hvis du har flere annoncestørrelser, produkter eller budskaber.

Når du har udfyldt overstående felter, så vil du kunne se en URL, som der er blevet genereret. Det er den lange URL, som du beder mediet at benytte, når de indsætter dit banners klik-URL.

Nu kan du altid se hvordan dine besøgende fra det givende banner bevæger sig på din hjemmeside. Du kan nu se, om du har en høj eller lav bouncerate. Vigtigst af alt, så kan du også se. hvor mange der konverterer på din hjemmeside.

Måden du finder din kampagne i Google Analytics, er ved at gå ind under fanen ‘Anskaffelse’, som du finder i venstremenuen -> Tryk på ‘Kampagner’ -> når du er inde under Kampagner, kan du se din kampagnes kampagnenavn, som du indsatte i dit UTM tag.

UPS! – De fleste medier kan i dag vise dig, hvor mange kliks du har fået på din bannerkampagne. Dette antal klik kan oftest ikke sammenlignes med det antal kliks, som du kan se i din Google Analytics data. Dette er ikke unormalt, da man oftest oplever at der er nogen som klikker på ens banner, men som hurtigt forlader ens hjemmeside igen, inden din hjemmeside har nået at loade færdig. Når dette sker, så når din hjemmeside heller ikke nået at loade Google Analytics scriptet ind, og derfor ikke når at tracke den person, som klikkede på dit banner. Så får du en rapport, hvor der står der har været 600 kliks på dit banner, men at du kun kan se 350 kliks inde i din Analytics, så er det oftest et tegn på, at der har været 250 fejlkliks på din kampagne eller fordi der er mange der har klikket nej-tak til cookies og derfor kan din Google Analytics ikke tracke brugerens klik. 

2 – Mange visninger – men er det robotter eller mennesker der ser dit banner

“Din kampagne er gået rigtig godt. Den har fået virkelig mange visninger”…. Har du hørt denne sætning før? Ja den høre man næsten hver eneste gang. Set ud fra visningstallene kan dette også være rigtigt, men spørgsmålet er bare, om det er mennesker eller robotter, som har set dit banner.

Der er 2 ting, som du skal høre din bannerleverandør om.

Er det mennesker eller bots?
Du skal sikre dig, at det er rigtige brugere der ser dine banner, og ikke bots/robotter. Det er oftest noget, som du skal spørge din leverandører om, for ellers får du næsten aldrig svaret på dette. Det er tit, at dine annoncer er blevet set af såkaldte bots, og dette tæller deres system også for en visning, hvilket også er fair, da de kan være svære at komme udenom i dag. Det er derfor vigtigt at du får din bannerleverandør til at forholde sig til dette, så du ikke betaler for de visninger der ikke kommer fra reelle brugere. Så spørg dem endelig, hvor mange visninger der er reelle og hvor mange der er bots, hvorefter du oftest kan regulær prisen på din kampagne, hvis du har betalt for CPM (kost pr. 1000 visning).

Er en visning – en visning?

Svaret her er nej! – og måden du oftest kan se dette på, er ved at modtage en liste over de hjemmesider, hvor dit banner er blevet vist. Rigtig mange bliver overrasket, da man desværre tit oplever at dit banner er blevet vist på hjemmesider, som kun er lavet til det formål at få bannervinsinger og derfor også hjemmesider som ikke har noget relevant indhold overhovedet. Du vil også kunne se, at selvom du har kørt en dansk kampagne, som er målrettet mod danskere, at den også kan være vist på hjemmesider fra andre lande end Danmark – eksempelvis russiske- og arabiske hjemmesider. Disse visninger er naturligvis ikke rigtige visninger, og oftest robotter.

Når man modtager et oplæg fra en leverandør, så er det tit at de præsentere dig for placeringer på tv2.dk, bold.dk, eb.dk, osv. – Store hjemmesider som de fleste af os kender, og hvor vi måske gerne vil have vores banner vist. Når du modtager din liste over de placeringer, hvor dine banner har været vist, vil du også hurtigt kunne se, om dit banner har været vist på disse sites, eller ej. Desværre er det ikke ret tit, at du får de gode placeringer på de store nyhedsmedier og blogs, da de placeringer er lidt dyre end de små hjemmesiders placeringer, og derfor vil den dyre placering tit blive valgt fra, da prisen vil kunne gå udover kampagnens CPM (kost pr. 1000 visning).

3 – Mål altid på din bannerannoncering via konverteringer

Jeg vil altid foreslå dig, at have en form for konvertering/mål, når du køre en online kampagne. Er det en brandingkampagne du skal køre, så syntes jeg alligevel, at der skal være et eller andet på din hjemmeside, som du vil måle på. Har du ikke et mål, så kommer man oftest til at læne sig for meget op af visninger, hvilket kan gøre at du ikke opdager din kampagnes sande performance.

I Google Analytics har du mulighed for at opsætte mål. Dette gør du under ‘Administration’ -> Mål.

Når du har opsat dine mål, kan du altid gå ind og se hvor mange konverteringer din kampagne har fået. En konvertering kan være mange ting – eksempelvis:

  • Tilmelding til nyhedsbrev
  • Hent af e-bog
  • Køb af et produkt
  • Tilmelding til et event
  • osv.

Når du har sat dit mål op, så kan du altid se, hvor stor en konverteringsrate din kampagne har fået. En konverteringsrate er et procenttal der viser, hvor mange kliks der skal til for at få en bruger til at gennemføre et mål. Er dit konverteringsmål et køb af et produkt eller en tilmelding til et event, som koster penge, så kan du også måle på, hvor mange kroner/øre du har tjent på kampagnen – og derfor også se om din kampagne har givet overskud eller ej.

Konklusion

Skal du ud og købe annonceplads på diverse medier, så skal du sikre dig, at kvaliteten af de vinsinger du får, er gode eller ej.

Husk at tjekke op på, hvilke typer visninger du har fået for dine penge. – lav dit forarbejde ordentligt med opsætning af UTM trackingkoder og konvertering/mål opsætning i Google Analytics. Gør du ikke det, så kan det være svært at måle på din kampagne, og svært at modargumentere, hvis din kampagnes performance ikke har været mærkbar i din forretning.

Hvis du gerne vil benytte bannerannoncering via Googles annoncenetværk (Google Display), så vil jeg råde dig til at læse mit indlæg om Google Custom Intent først. Her kan du nemlig lave bannerannoncering baseret på data fra Google.

Tak fordi du læste med!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.